Hoofdgerecht
Deze hartige bereiding combineert de zachte smaak van de Select Ham met malse prei, romige kaassaus en smeuïge aardappelen. Perfect als ambachtelijk ovengerecht voor de toonbank, ideaal om klanten te verrassen met een huisgemaakt klassiek comfortgerecht.
Ingrediënten voor 10 personen
Bekijk product20 plakjes Select Ham
10 stronken prei
600 gr gemalen emmenthaler
Blanke roux
2 l melk
Champignonbouillon
Citroensap
2 kg zachtkokende aardappelen
Kippenbouillon
Peterselie
2 rode uien
Bereidingswijze
Verwijder de buitenste bladeren van de prei.
Spoel onder koud stromend water om alle aarde te verwijderen.
Snijd de preistronken in twee en stoom ze gaar in de oven.
Kruid de prei met peper en zout en snijd iedere stronk in meerdere slierten.
Laat verder goed uitlekken op keukenpapier.
Breng de melk tot het kookpunt en voeg twee koffielepels champignonbouillon toe.
Strooi de blanke roux bij de melk tot je een gebonden massa bekomt.
Laat nog even goed doorkoken.
Voeg een deel van de kaas toe, plaats niet meer op het vuur, roer tot alles gesmolten is.
Breng op smaak met peper en zout en een beetje citroensap.
Schil de aardappelen, voeg bouillon toe.
Snipper de uien en de peterselie.
Zet ze samen op het vuur en kook gaar.
Giet de aardappelen af, maar bewaar het kookvocht.
Plet de aardappelen grof en bevochtig met een deel van het kookvocht.
Breng op smaak met peper en wat extra peterselie.
Rol de prei in de ham en leg 2 rolletjes in een schaal.
Giet er de warme kaassaus over.
Schep wat geplette aardappelen naast de rolletjes.
Strooi nog wat extra kaas bovenop de rolletjes.
Tip
De prei kan ook gekookt worden.
Voeg in dat geval wat boter toe aan het kookwater en gebruik een deel van het kookvocht voor de kaassaus.